Istoric

 

Comuna Banca este situata in podisul Birladului inferior, la 16 km de Birlad si la 35 km de Vaslui.

Banca se invecineaza cu urmatoarele comune: Costesti, Rosiesti, Zorleni, Bogdanesti, Viisoara si Suletea.

Comuna Banca este formata din 11 sate.Satul resedinta de comuna este Gara Banca, iar celelalte sate componente sunt: Banca, Ghermanesti, Stoisesti, Tifu, Miclesti, 1 Decembrie, Salcioara, Stramtura-Mitoc, Mitoc si Sarbi.

Principalul curs de apa care strabate comuna este raul Birlad.

Populatia comunei este de circa 5600 locuitori, densitatea populatiei fiind de 60 locuitori/km. Cea mai mare parte a populatiei comunei se ocupa cu agricultura, care este, de altfel, ocupatia de baza.Cu toate acestea, exista si alte sectoare de activitate in care sunt antrenati locuitorii comunei: activitati industriale, comert, invatamant, ocrotirea sanatatii, administratie publica.

Suprafata agricola a comunei este de 8967 ha.

Pe raza comunei functioneaza o ferma de pasari, “SC Vanbet SRL” Banca, o societate agricola, “SC Interagrozoo SRL” Banca.

In comuna exista 758 ha de padure, ce este dispusa in jurul satelor Banca, Ghermanesti, Stoisesti si Tifu.

In ceea ce priveste transporturile si telecomunicatiile, comuna este strabatuta de la N la S de magistrala feroviara 600 Tecuci-Iasi, in satul resedinta de comuna, Gara Banca, functionand statia CF. De asemenea, comuna este strabatuta de o insemnata retea de drumuri, si anume: DN 8 km, DJ 18 km, DC 18 km. Drumurile nationale, cele judetene si o parte din cele comunale sunt asfaltate, fiind practicabile tot anul.

Toata populatia comunei este de nationalitate romana si de religie crestin-ortodoxa.


IMG_0881IMG_0883